David och Harry Rich: Från Ett Hem till Ty Gardd

Foto: David och Harry Rich

David till vänster, Harry till Höger

På en trång innergård i Lärkstaden i Stockholm ligger en liten trädgård. Trots att den inte är offentlig, snarare lite hemlig, vågar jag gissa att det är en av Sveriges mest fotograferade och delade trädgårdar. Det är förstås hotellet Ett Hems gröna bakgård jag talar om. Hotellet som marknadsför sig som ett personligare alternativ, har blivit en plats för inredningsintresserade att hämta inspiration. I trädgården är det stora gröna klot av idegran som sätter tonen tillsammans med spaljérade prydnadsaplar. Frodig grönska ramar in en stenlagd sittyta där hotellets gäster kan äta sin frukost eller dricka en kopp i eftermiddagsljuset. 

Att det är den engelska inredningsprofilen Ilse Crawford som ligger bakom den trendsättande hotellinteriören är ingen hemlighet. Men den lilla trädgården då? Den har ritats av två engelska bröder, David och Harry Rich, i sitt hemland mer kända som the Rich brothers. 

Innergården på Ett Hem, ritad av David och Harry Rich

I England är de en välkänd duo, kanske mest tack vare sin 5 år långa medverkan i TV-programmet Garden Rescue (som går att se på TV 4 under namnet Trädgårdsmästarna). De sticker ut lite i trädgårdsvärlden. Två killar födda på 80-talet, den ena med det långa håret i en slarvig knut och den andra med sina blå canvasbyxor högt upp i midjan. Alltid med glimten i ögat och stor passion för sin uppgift. Ofta blir de omnämnda med epitet som “Poster boys” för en ny generation trädgårdsmästare som distanserat sig från den klassiska engelska cottage-stilen. 

Garden Rescue går ut på att hjälpa vanliga husägare att skapa sina drömmars trädgård. Harry och David skissar upp en ritning som tävlar mot en annan designers förslag, varpå trädgårdsägaren gör sitt val. The Rich brothers formgivning beskrivs som nutida och elegant, i kontrast till den andra kombattanten Charlie Dimmock, som beskrivs som “drottning över familjeträdgården”. Tillsammans med ett anläggningsteam hjälps de sedan åt att bygga den vinnande trädgården. Charlie ständigt retandes med the young lads, ej ännu fyllda 30 och redan fulla av idéer om hur en trädgård ska se ut. Hur hamnade de här? Med TV-uppdrag och designjobb i Sverige?  

Med Wales i blodet

Utsikt över ett av brödernas projekt i London, Highgate

Bröderna växte upp i Brecon, på den Walesiska landsbygden. Fadern jobbade som skogsarbetare och levde i symbios med de omkringliggande skogarna (numera driver han ett företag som tillhandahåller torvfri jord). Den walesiska naturen blev brödernas lekkamrat då utbudet på andra nöjen var skralt. De fick själva roa sig bäst de kunde. Och det gjorde de utomhus. Ett nära band till platsen växte fram: till de höga bergen, uråldriga skogarna, ängarna och havet. Och med dem en känsla av frihet.  

Att yrkesvalet skulle falla på trädgårdsformgivning var inte självklart. Bröderna har berättat att de båda alltid haft en stark kreativ impuls och intresserat sig för allt från arkitektur och design till musik. Pappan föreslog att landskapsarkitektur kanske kunde vara något, och Harry, den äldre brodern, hoppade på en utbildning i ämnet. David följde strax i hans spår. Harry öppnade ett litet trädgårdsmästeri och David hjälpte till på loven. De upptäckte att de jobbade bra ihop och pusselbitarna föll på plats. Som trädgårdsformgivare kunde kreativiteten och intresset för arkitektur sammanfogas med naturkärleken från uppväxten. 

Redan som 20-plussare ställer de ut på Chelsea för första gången. År 2015 kammade de hem guld, som yngsta deltagare någonsin. De säger själva att deras ungdom gjorde att de vågade pusha lite på gränser och ställa sig utanför normen. Ta med sig den där friheten in i skapandet.

Horti Couture

Londonträdgården Highgate

Bröderna startar byrån Rich landscapes tillsammans och uppdragen trillar in. De håller till i London och cyklar till kontoret på sina fixie-cyklar tillsammans med Harrys labrador Darcy. Modehuset Chanel anlitar dem för att göra en entréträdgård utanför deras utställning Mademoiselle Privé, vilken utforskar Coco Chanells förhållande till kreativitet. De tolkar hennes liv i tre trädgårdsrum, med kolnade ektiljor som golv och naturalistisk plantering. Deras trädgård rubriceras som Horti Couture.

De får förfrågningar från Barcelona och Kina och intervjuas i tidningar som Wallpaper. Frågor ställs om vad de gör på helgerna (David skejtar och Harry spelar jazztrumpet) och hur de håller sina händer fräscha trots att de arbetar så mycket praktiskt. Ja, i offentligheten behandlas de under dessa år nästan mer som popstjärnor än yrkesmän, och det slår mig att de verkar ha ramlat ner i ett fack som nog är vanligare för kvinnor att hamna i. Är journalisterna ens intresserade av deras trädgårdar eller vill de egentligen bara veta huruvida bröderna är gifta?  

Men grejen med David och Harry Rich är att de faktiskt är genuint begåvade trädgårdsformgivare med uppenbart stor kärlek till det de gör. Åren går och de fortsätter att med integritet formge sina trädgårdar. År 2021 hoppar bröderna av tv-programmet för att ägna sig åt den egna designstudion och ett nytt projekt.   

Ett nytt kapitel: Ty Gardd

Tillbaka till Wales, där allt började. Här har storebror Harry, nu med fru och två barn, hittat en egen plats att slå sig ner på, i ett gammalt stenhus märkt av tidens tand. Runt omkring reser sig den urgamla walesiska skogen och en liten flod rinner över tomten. Trädgården har bröderna som vanligt tagit sig an tillsammans och platsen kallar de Ty Gardd. Walesiska för hem/trädgård. Kanske har bröderna nu, som deras medtävlande Charlie i Garden Rescue brukat uppmuntra dem till, vuxit upp. På den nytagna bilden jag får skickad till mig från april år 2024, har David klippt av sig sitt långa hår. 

Kommer den egna trädgården att skilja ut sig från de otaliga täppor de skapat åt andra? Snarare tycks de här ha möjlighet att förfina sin stil. The Rich brothers har nämligen ett tydligt formspråk som också framträder i den pågående gestaltningen av Ty Gardd.

Ty Gardd. Bolltistel, kransveronica, Koreansk vaxklocka, Violruta, m.m.

På innergården till Ett hem syns flera av brödernas kännetecken. Typiskt för en Rich brother-trädgård är stora formklippta klot och/eller kvadrater som möter en naturalistisk, frisläppt plantering. Spaljerade träd utnyttjas för sina rumsavdelande egenskaper, medan flerstammiga och inhemska träd och buskar skapar känsla av friväxande natur. Upphöjda bäddar förekommer aldrig, utan planteringarna ser ut att naturligt ha kunnat uppstått på platsen.   

En trädgårds narrativ

Bröderna Rich har ett särskilt sätt att fånga in vad de vill uttrycka med sina trädgårdar. Inför nya projekt skapar de en liten berättelse, ett narrativ, om platsen och dess historia, och drar upp linjerna för dess egen inneboende värld. Varje trädgård får nästan en egen personlighet.

Ty Gardd. David i havet av perenner

I skapandet av Ty Gardd har en viktig aspekt varit att hela trädgården inte ska gå att överblicka på en gång. Bröderna beskriver det som att skapa kapitel. Olika delar att röra sig mellan med skillnad i atmosfär och karaktär. De suggererar fram en vilja och nyfikenhet att röra sig vidare, se vad som döljer sig bakom hörnet eller häcken. Som på en promenad i det föränderliga walesiska landskapet.

I en bilddagbok på hemsidan beskriver de hur olika delar av den ursprungligen övervuxna trädgården långsamt omformas för att få de proportioner och de funktioner som bröderna vill åt. En gång närmast huset görs bredare för att bli mer inbjudande. Murar byggs av sten från platsen för att avgränsa och ge tyngd. På baksidan av huset arbetar bröderna på en mindre intim sittyta, som ger en skyddad känsla i förhållande till den höga omgivande skogen. Kvadratiskt formad idegran drar ner blicken mot jorden, och skapar en fin horisontal kontrast till perenner med vertikal form. Parkeringsplatsen döljs av inhemska växter som trubbhagtorn, hassel, fläder, nyponros och slån.

Ty Garrd. Spaljerad prydnadsapel “Evereste”, taxusklot och rosenflockel

Mest iögonfallande hittills är den stora perennplanteringen närmast huset. En skärm av spaljérad prydnadsapel “Evereste” bryter siktlinjen och ger rumslighet åt planteringen. Stora, runda taxusklot skapar stadga och rytm. Runt dessa växer 550 olika sorters perenner. Många är höga och vajande, som blodpilört, älggräs, rosenflockel, blåtåtel, tuvtåtel, violruta och blodtopp. Lager på lager är principen för rabatten. Varje säsong ska få fylla ytan med sin unika charm, för att sedan träda tillbaka och ge plats för nästa våg av blomning.

Tid och rum som arbetssätt

I den egna trädgården har Harry och David välkomnat möjligheten att låta saker få ta tid, och att slippa begränsningarna som beställningsarbeten medför. De skriver själva att prokrastinering har varit en viktig del i designprocessen. En djupare förståelse av platsen har vuxit fram, så som bara tid kan tillåta. På så sätt har de viktiga detaljerna långsamt fallit på plats. “Sense of place” eller platsens själ som vi säger på svenska, är själva grunden för deras arbete. Det är en devis de ständigt återkommer till.

Ty Garrd. Muren som skyddar sittplatsen har bröderna tillverkat av lokal sten. Vilda blommor får fröså sig fritt

Ofta beskrivs brödernas trädgårdar som trendiga och samtida. Men jag tycker snarare att de har något tidlöst över sig. Det märks att förarbetet är ordentligt gjort. Materialvalen faller alltid på trä och sten, och växterna är valda för att trivas, smälta in och bli långvariga på platsen. Den dominerande färgen är grön. Sedan är det något med proportionerna. The Rich brothers har ett knivskarpt öga för detta, och lyckas skapa luft på precis rätt ställen, skärma av där det behövs, och plantera där det känns som mest naturligt. När jag försjunker i bilderna från Ty Gardd tycker jag onekligen att det ser ut som att trädgården hör hemma i landskapet.

Växtlista

Ty Garrd

David och Harry återanvänder ofta sina mest omtyckta växter. Här presenteras ett urval av deras favoriter, både från den egna trädgården och andra projekt. 

Träd

Hassel                                      Corylus maxima           

Hybridtrollhassel                       Hamamelis x intermedia Jelena

Kopparhäggmispel                    Amalanchier lamarckii

Prydnadsapel “Evereste”           Malus “Evereste”                     

Prydnadsapel “Red sentinel”      Malus “Red sentinel”

Svarttall                                     Pinus nigra                              

Trubbhagtorn                            Cratageus monogyna

Vårkörsbär                               Prunus “Accolade”                   

Vårtbjörk                                  Betula pendula             

Buskar

Benved                                     Euonymus europaeus 

Buskmagnolia                            Magnolia sieboldii

Fläder                                       Sambucus nigra

Rödvide                                    Salix purpurea

Rosenkvitten                             Chaenomeles japonica

Rosenrips                                 Ribes sanguineum

Skogsolvon                               Viburnum opulus

Idegran till klot och kvadrater Taxus

Avenbok                                    Carpinus betulus

Perenner

Amerikanskt älggräs                Filipendula rubra          

Bergsilja                                   Selinum wallichianum 

Blanknäva                                Geranium nodosum

Bolltistel “Taplow blue”            Echinops bannaticus

Doftnattljus                              Oenothera stricta sulphuera

Gul daglilja                               Hemerocallis lilioasphodelus

Gulvädd                                   Scabiosa ochroleuca

Jättetåtel "Transparent"  Molinia caerulea arundinacea

Kransveronika                           Veronicastrum virginicum

Krollilja “Pink morning”           Lilium martagon

Koreansk vaxklocka                  Kirengeshoma koreana

Liten fingerborgsblomma       Digitalis lutea

Näckrospion “Late windflower” Paeonia emodii

Strandiris “Papillon”                 Iris sibirica 

Stäppnepeta                            Nepeta nuda

Stor sandlilja                             Anthericum liliago

Tuvtåtel                                    Deschampsia cespitosa 

Vit skogsaster                          Eurybia divaricata

Klätterväxter

Bergsklematis                           Clematis montana

Japanskt blåregn                    Wisteria floribunda multijuga

Slingertry “Haliana”                  Lonicera japonica

 

 

Nästa
Nästa

Ärligare trädgård med Claire och Alice