Sånt jag funderar på
David och Harry Rich: Från Ett Hem till Ty Gardd
De engelska bröderna David och Harry Rich ligger bakom hotellet Ett Hems trädgård och har blivit ansiktet utåt för en ny generations trädgårdsmästare. I den egna trädgården Ty Gardd syns alla deras kännetecken. Först publicerad i Rum Ute, 2024.

Ärligare trädgård med Claire och Alice
Claire Ratinon och Alice Vincent kallas Plantfluencers av Times och har skrivit trädgårdsböcker utan en enda bild. Jag välkomnar föresatsen att öppna upp ett nytt sätt att prata om trädgård. Först publicerad i Rum Ute, 2024.

Förnuft och känsla med G.N. Brandt
Förnuft och känsla med en av Danmarks mest inflytelserika trädgårdsarkitekter. Först publicerad i Rum Ute 2024.

Emma Lundberg på Bullerbacken
Emma Lundberg är en bortglömd pionjär som tog arts and craftsträdgården till Sverige och förtjänar att upptäckas igen och igen. Först publicerad i Rum Ute 2023.

Historien om Cedric Morris och hans 90 irisar
Cedrik Morris är konstnären och växtförädlaren du inte visste att du älskade. Först publicerad i Rum Ute 2023.

Beth Chatto
Beth Chatto var kvinnan som vände en hel bransch och fick oss att tänka som en växt. Först publicerad i Rum Ute, 2023.

Den engelska rosen
Är Austinrosen på väg att slå igenom? Vem var David Austin? Och vilka sorter är mest odlingsvärda? Svaren finns i denna text som först publicerades i tidningen Rum Utes julinummer 2022.

Bara några bilder från april

Spretet spretar
Inget är så vackert som nyutslagna miniatyrblad och torra gamla kvistar i mars. Och en sky av blommor på bar kvist.

Usambaraviolen som smög sig på
En utrotningshotad usambaraviol från de tanzanska bergen som upptäcktes av ett par tyska nunnor på 1800-talet – de flesta får nog en helt annan bild i huvudet när de tänker på Saint paulia.

Albertes mamma och krukväxterna
Har ni läst Alberte? Jag älskar Alberte. I första delen av trilogin (av norska författaren Cora Sandel 1880 - 1974) är Alberte den unga hemmadottern som gör alla besvikna. Men ingen är så besviken som hennes mamma, och den enda tröst hon har är samlingen med krukväxter.

Vi måste tala om Vivi Täckholm – Blomsterklubben AB
Vivi Täckholm har en sal uppkallad efter sig på Stockholms universitet. Hon var professor i botanik på universitet i Kairo och startade den förnämliga föreningen Blomsterklubben för Sveriges husmödrar.